Optimizacija sajta

Tel.  +381 63 2525 70

SEO (search engine optimization), predstavlja skup metoda i strategija koje se koriste kako bi se websajt i njegov sadržaj pozicionirao što više na listi na pretraživačima poput Google-a, Yahoo-a, Bing-a u delu organskih pretraživanja (search engine results page, SERP). Da bi se Vaš sajt pojavio na prvoj stranici pretraživača,  Google mora da prepozna da li je on relevantan u bazi podataka koja broji preko 2 miliona sajtova koliko se objavi svakog dana na internetu. Korišćenjem različitih SEO metoda i strategija, omogućićemo da Vaš sajt, blog ili stranica bude vidljiv i prepoznatljiv (search engine visibility), odnosno da ima visok rang posećenosti (CTR – click through rate) u milionskoj online zajednici.

Šta vam nudimo – Usluge SEO optimizacije

Personalizovani SEO

SEO metode i rešenja skrojena prema potrebama vašeg biznisa. Smatramo da je vaš biznis jedinstven i autentičan i to ćemo pokazati u online zajednici (global SEO) upotrebom prave SEO metodologije – izborom pravih ključnih reči (Google keywords), kvalitetnim sadržajem i opisom vaših prozvoda (content-driven SEO strategy) i povezivanjem vašeg poslovanja sa relevantnim autoriterima (Link building). Bez obzira da li ste ranije investirali u SEO ili tek počinjete, u roku od 3 do 6 meseci obezbedićemo vam više rangiranje na Google organskoj pretrazi, povećanje CTR i povećanje broja posetilaca (traffic).

Kvalitet i prepoznatljivost

SEO strategija koja će vašem poslovanju omogućiti rast i konstantnu prisutnost kod relevantne ciljne grupe. SEO optimizacija koja počiva na analizi i istraživanju vašeg i načina oglašavanja vaše konkurencije (SEO Audit), kao i analizi tržišta omogućiće bolje pozicioniranje vašeg sajta i očekivano povećanje prihoda (ROI). Za vas kreiramo sadržaj i tekst koji će na najbolji način da prezentuju proizvode vašoj ciljnoj grupi (user generated content), doprinoseći njihovoj autentičnosti, vidljivosti i prepoznatiljivosti (brand awarness).

PAKETI I CENE

BASIC

180 EUR

 • Optimizacija sajta do 2 fraze
 • Podešavanje naslova i podnaslova
 • Podešavanje sadržaja + H1, H2, H3, H4, H5
 • GOOGLE ANALITKA, GOOGLE WEBMASTER TOOLS
 • ROK – 3 dana

OPTIMUM

280 EUR

 • Optimizacija sajta do 5 fraza
 • Podešavanje naslova i podnaslova
 • Podešavanje sadržaja sajta + H1, H2, H3, H4, H5
 • Kreiranje dodatnog sadržaja
 • Optimizacija slika i video materijala
 • GOOGLE ANALITKA, GOOGLE WEBMASTER TOOLS
 • ROK – 15 dana

PRO

OD 480 EUR

 • Optimizacija sajta do 10 fraza
 • Podešavanje naslova i podnaslova
 • Podešavanje sadržaja  + H1, H2, H3, H4, H5
 • Kreiranje dodatnog sadržaja
 • Optimizacija slika i video materijala
 • GOOGLE ANALITKA, GOOGLE WEBMASTER TOOLS
 • ROK – 30 dana

Optimizacija sajta od A do Š


 

optimizacija sajta broj 1

Možda su vas neki naveli da pomislite da je SEO prevazidjena stvar. Ako pokušate da pretražujete tu skraćenicu na Googl-u dobićete 800000 pronađenih rezultata. Uprkos drastičnim promena koje su se desile tokom prošlih godina, ne znači da je SEO mrtav, jednostavno znači da se samo izmenio. Kompanije danas moraju da imaju inovativne i jedinstvene pristupe optimizaciji da bi pobedile u igri bez kraja sa SERP-om (search engine results page). Mnoge kompanije osnovane na samoodrživim konceptima bez preteranih ulaganja, kao i blogovi, su izgradili celokupan biznis od nule samo na osnovu organskih, neplaćenih, pretraživanja. Iako ovo ume da bude riskantno, još uvek je znak da je organska pretraga velika i bitna. U ovom temeljnom postu podelićemo sa vama puno korisnih saveta koje koristimo mi u Happy Media timu. Ovo ce pomoći da se vaš broj poseta vašem sajtu neverovatno uveća i da prestignete konkurenciju.

70-80% korisnika interneta ignoriše plaćene oglase, fokusirajuci se na organska pretraživanja (ImFORZA)

SEO (search engine optimization), predstavlja skup metoda i strategija koje se koriste kako bi se websajt i njegov sadržaj pozicionirao što više na listi na pretraživačima poput Google-a, Yahoo-a,Bing-a u delu organskih pretraživanja.

Dve su vrste optimizacije, jedna je interna optimizacija sajta što podrazumeva tehničke stvari a druga je eksterna optimizacija sajta, sve što vaš biznis radi offline u eksternom okruženju.

Postizanje prvih mesta pri pretraživanju zavisi od kvaliteta sadržaja sajta i podataka o sajtu koje pretraživač pamti, vremenu koliko se posetilac zadrži na sajtu, ključnih reči koje ih definišu.

1. Kako da registrujete internet domen (domain) u Srbiji?

Ukoliko tek objavljujete svoj sajt jedno od prvih pitanja koje se nameće je da li da idete sa www domen ili samo domen, i kako će to uticati na SEO? Odluka je vrlo jednostavna, svejedno je. www u domenu neće nikako uticati na rangiranost. Zašto se onda jos uvek koristi kod sajtova?

 • Korišćenje www dela se ustalilo kao standard u današnjem vremenu, ali nije neophodno.
 • Velike kompanije sa dosta poseta žele da koriste www zbog DNS-a , domeni bez www tehnički ne mogu da imaju CNAME zapise da povrate posete. Međutim postoje rešenja za ovaj problem.

Kada dođe do odluke više je stvar licnog izbora. Možda više volite kraće URL ove i u tom slučaju izaberite non-www domen. Šta god da izaberte uvek možete da podesite redirekt, npr ako posećujete www.happymedia.rs on se jednostavno redirektuje na happymedia.rs.

U parametrima pretraživača google možete da podesite da se vaš izabrani domen pojavljuje na google-u kao www ili non-www. Preporučujemo da namestite ovu opciju, međutim, ako koristite plugin za WordPress kao što je Yoast SEO tehnički nije potrebno jer plugin automatski obaveštava Google koji link da indeksira .

seo optimizacija sajta search console

2. Kako instalirati najbolji besplatni SEO Plugin za optimizaciju WordPress sajta?

WordPress je sam po sebi dobar za optimizaciju sajta. Ipak se preporučuje da instalirate SEO Plugin. Ovo vam omogućava da imate potpunu kontrolu nad optimizacijom, što Google čita sa vašeg sajta. Plugin-ovi kao sto su Yoast SEO i All-in-One SEO Pack su odlični a besplatni i kroz post cete dalje videti dosta primera korišćenja upravo ovih pluginova.

optimizacija sajta yoast

Yoast plugin vam omogućava da napravite bolji sadržaj strane i analize ključnih reči, automatski generišete XLM mape sajta, da vidite putanju kretanja kroz sajt u linku, dodajete socijalne mreže i mnogo drugih opcija. Možete ga skinuti sa freeWordPress plugin preko WordPress repositorijuma ili pratite korake ispod da ga instalirate sa vaše WordPress platforme.

Korak 1

U odeljku plugins kliknite na “Add New”. Potražite Yoast SEO i kliknite na “Install Now”

optimizacija sajta yoast plugin

Korak 2
Kliknite na “Activate”.

optimizacija sajta yoast seo plugin

Korak 3
Sada vam se pojavljuje “seo meni” u kome možete da pristupite podešavanjima plugin-a.

plugin yoast optimizacija sajta

Ovaj plugin neće raditi optimizaciju umesto vas, on samo daje preporuke kako da napravite što bolju optimizaciju na osnovu podataka koje imate na sajtu.

3. Kako da podesite SEO User-friendly URL linkove u WordPress-u?

WordPress u standardom podešavanju stvara čudne strukture linkova, permailinks, URL strukture koje google ne čita čisto. Ti URL-ovi trenutno sadrže datum i ime, npr http://wp.dev/2016/11/03/hello-world/

Optimizacija sajta i url? Kako ih definisati?

Google preferira URL linkove koji sadrže vaš sadržaj ili ključne reči u postu, ali je generalno bolje da budu kraći nego duži. Savetujemo da unesete naziv posta u permalink podešavanja i/ili ključnu reč u URL. Tada ce se link pojaviti u ovo formatu http://wp.dev/hello-world/

Ovo možete uraditi u meniju podešavanja pod nazivom “permalinks”.

optimizacija sajta permalink i url

Važno je napomenuti da ukoliko menjate permalink na starijem sajtu morate da redirektujete prethodne URL-ove na novi permalink menjajući htacces file, ili zadužiti novi plugin za to, kao što je npr Change Permalink Helper. Ovo je bitno kako ne biste izgubili prethodne posete ili posete sa linkova koje su korisnici već objavili na društvenim mrežama, jer neće biti u mogućnosti da pristupe novom URL linku.

4. Kako izabrati prave ključne reči za sajt i Google pretragu?

Pošto je Google i dalje kompjuterski algoritam, ključne reči su od velikog značaja kada je optimizacija u pitanju. Vi se svakako obraćate korisnicima i kupcima kada pišete post, ali morate pisati obazrivo. Drugi pretraživači kao (Bing, Yahoo) se ponekad više oslanjaju na zastarelu SEO praksu.

Bilo da pišete blog ili post na vašem sajtu, ciljane ključne reči uvek treba da vam budu na umu. Nemojte samo objavljivati post kako biste imali više sadržaja na strani. Koristeci Yoast plugin možete lako da podesite ključnu reč o kojoj želite da pišete. Za ovaj post bi recimo ta reč bila “WordPress SEO”. Na slici ispod možete videti da Yoast SEO analizira koliko često se ta reč pominje kao i da vas opominje da je to premalo za taj sajt. Sve preko 0.5% density je povoljno za SEO, pa bi trebalo razmisliti kako da uključite ključnu reč što više u tekstu a da naravno bude u kontekstu.

optimizacija sajta ciljano

5. Kako podesiti Naslovni tag (HTML Title Tag) prema SEO pravilima?

Važno je da imate ciljanu ključnu reč, neki SEO eksperti čak savetuju da se ta reč stavi na početak naslova ako je moguće, jer ce to imati prednost kod pretraživača. Naslov ovog posta je recimo “WordPress SEO saveti za bolju optimizaciju” gde je naša ključna reč na samom početku. Ovo naravno nije uvek moguće al će značiti ukoliko jeste da se rangirate malo više.

Title Tag možete podesiti manuelno u Yoast plugin-u. Google ima ograničenje od 65 karaktera vidljivosti pa imajte na umu ako manuelno podešavate šta ce se videti u prvim linijama dobijenih rezultata. Male izmene u naslovu mogu značajno da poboljšaju SEO ali i CTR (clickthrough).

 

Drugi način da povećate CTR u pravcu da bude relevantniji za Google su split testovi i A/B testovi. Za to postoje i pluging-ovi kao što su Title Experiments i Nelio AB Testing, kojima možete sami da izvodite ove testove.

6. Kako da povećajte CTR sajta sa Meta opisima (Meta description tag)?

Meta opisi nemaju efekta na WordPress SEO kada je u pitanju rangiranje, mada uveliko utiču na CTR. Bolje napisan opis može da privuče korisnika da klikne baš na vaš post umesto na onaj iznad ili ispod njega. Što veći CTR imate, vaš sajt će biti relevantniji za Google i pozicioniraće vas više, tako da u neku ruku, CTR utiče i na rangiranje u nekom širem smislu. Meta opis možete podesiti u Yoast SEO plugin-u.

Prethodno je postojalo ograničenje od 156 karaktera, ali je Google povećao ovaj limit u decembru 2017 na 320 karaktera po opisu. Sve preko toga možda neće biti vidljivo u SERPs-u. Tehnički su ograničeni pikselima ali Yoast koristi karaktere koji su bliski aproksimativno.

 

U meta opis bi trebalo takođe uključiti ključne reči jer ce ih Google označiti bold-ovano. Recimo da pretražujete izraz “coolest car”, Kbb ima izraz “coolest car” u meta opisu, pa Google potamnjuje ove reči pošto je relevantno sa onim što tražite.

slike alt meta optimizacija sajta

Ponekad se može desiti da se ono što vi napišete ne pojavi u meta opisu. To se dešava jer Google nekada automatski prepravi neke opise.

7. Yoast plugin – u kojim primerima su meta ključne reči i dalje važne za SEO?

Meta ključne reči su prošlost. Google i Bing su se pre oslanjali na meta ključne reči u algoritmu za rangiranje ali više ne. Yandex, Ruski pretraživač, i Baidu, kineski pretraživač, još uvek koriste meta ključne reči pa ako vam se sajt nalazi tamo, meta ključne reči mogu biti od značaja.

Ako želite da dodate meta ključne reči na vaš sajt možete to uraditi preko Yoast plugin-a

Korak 1
Kliknite na “Title&Metas” > “Other” onda na “enable” za “Use meta keywords tag”

meta tagovi optimizacija sajta

Korak2. Sada se na vašim stranama i postovima pojavljuje odeljak da unesete meta kljucne reci:

optimizacija sajta kljucna reč

Na vama je odluka, ali ukoliko ne koristite pretraživače koji ovo još uvek cene, ne preporučujemo gubljenje vremena na popunjavanje meta ključnih reči.

8. Kako uraditi optimizaciju WordPress naslovnih tagova – H1, H2, H3?

Google botovi proveravaju naslovne tagove kao sto su H1, H2, H3 naslovi, da odrede relevantnost sadržaja vašeg sajta sa izrazom koji se pretražuje. Najbolja opcija je da imate jedan H1 tag po postu/strani a da postavite više H2 i H3 tagova u okviru njega. Gledajte na to kao na hijerarhiju važnosti. H1 tag je najvažniji, i on bi trebao da sadrži vašu ključnu reč. Dodatni naslovi mogu takođe sadržati ključne reči ili varijacije ključne reči, produžene verzije itd.. Pazite da ne zloupotrebljavate naslovne tagove, oni služe upravo da segmentiraju vaš sajt kako bi posetiocu bilo lakse da pročita vaš sadržaj i brze pronađe sadržaj od interesa.

Većina WordPress tema, ako su pravilno kodirane, će automatski dodeliti naslov vašoj strani ili postu kao H1 naslov. Nakon toga vi možete da napravite podnaslove H2, H3, H4 itd. Naslov možete napraviti koristeći “dropdown” u “visual editor”-u. Ovo automatski dodeljuje tekst

HTML tagove koje ce Google pročitati.

optimizacija sajta naslovi i podnaslovi

Uvek možete koristiti prečice u visual editor-u, kako biste što pre postavili naslove:
ALT + SHIFT + 2 (H2 header)
ALT + SHIFT + 3 (H3 header)

9. Optimizacija slika u WordPress-u – kako podesiti tag za opis slike (Image Alt Text)?

ALT Text se povezuje za ALT attribute ili alternativni tekst koji se dodaje slikama na vašem WordPress sajtu. ALT tag-ovi se koriste od strane Google-a, da bi se procenila relevantnost slike u odnosu na sadržaj na toj strani. Ukoliko ste u mogućnosti, uvek dodajte ALT tekst vašim slikama, a ukoliko ste već postavili slike, vratite se na njih i uradite to.

 

Korak 1
Idite na – visual editor- iznad vaše slike i kliknite na “edit”

optimizacija sajta slike pojedinačno tedy bear

Korak 2
Sada možete uneti u ALT tekst opis u polju “alternative text”. Poželjno je da unesete i vašu ključnu reč ako je primenljiva za sliku. Budite umereni pri postavljanju opisa jer će se on videti na vašim slikama. Imajte na umu i da Google ne voli spam.

optimizacija sajta slike

10. Optimizacija slika u WordPress-u –  Kako podesiti naslov slike (Image Title Text)

Naslov slike se ne koristi u svrhe WordPres SEO, i nije obavezno popunjavati.

<img src=”image.jpg” alt=”image description” title=”image title”/>

ovo je primer kako izgleda.

Ovaj tekst vam međutim dozvoljava da dodate tooltips slici. Ovo je odličan način da dodate malo CTA (glick to action) kada neko prelazi mišem preko slike. Iako tehnički neće pomoći da se rangirate bolje, može povećati iskustvo korisnika (user experience). Kao i kod ALT teksta, ne morate znati nikakav kod da biste dodali tekst slici, možete ga uvek dodati prilikom upload-ovanja slike ili klikom na visual editor na slici.

Korak 1
alt tag slike, izrada sajta, happy media, beograd, cene

Korak 2
U polju “Image Title Atribute”, pod sektorom –advanced options- možete uneti vaš opis naslova

seo image tittle tag, izrada sajta happy media, beograd, cene

Sada možete videti opis naslova kako se prikazuje kada pređete mišem preko slike.

11. Ciljana ključna reč u prvom pasusu – kako da optimizujete tekst za web?

Prvi pasus posta ili stranice sajta je jako bitan. Uvek se preporučuje da sadrži ključnu reč u prvom pasusu ako je moguće. Ovo se preporučuje jer Google čita sajt od početka ka kraju, i ako pročita vašu ključnu u prvom pasusu može da proceni sadržaj sajta kao relevantniji za izraz koji pretražuje. Yoast SEO plugin ima ugrađen ovaj princip kako bi se osiguralo da radite u što boljoj korelaciji sa optimizacijom.

optimizacija sajta

12. Optimizacija sadržaja – zašto su značajni kvalitet i dužina web sadržaj (word count)?

I Google i posetioci vole kvaliteten sadržaj sajta. Uvek je bolje objavljivati ređe tekstove koji su većeg kvaliteta i dužoj formi vezano za datu ključnu reč, nego da češće objavljujete puno kratkih tekstova. Ovo doduše može da varira u zavisnosti od svrhe sajta. Ako imate sajt za vesti, novine, ovo može biti bas obrnuto. Ono što se procenjuje za SERPs kao bolje jeste duži tekst i vreme koje će korisnik utrošiti na čitanje tog teksta, tj koliko će se zadržati na sajtu.

Jos jedna prednost dugog teksta je da će vremenom početi da vas rangira više ne samo zbog ciljane ključne reči već i zbog svih onih povezanih koje je prate , ponekad i po stotinu vezanih ključnih reči. To može dovesti da veću posetu imate preko svih tih pojedinačnih povezanih reči nego od same ključne reči. Tako da ste svakako u boljoj poziciji ako imate duži, kvalitetniji tekst na stranici.

13. Kako da uradite optimizaciju URL linkova?

Google voli WordPress sajtove koji su organizovani, dobre strukture i laki za čitanje. Ovo između ostalog uključuje kraće URL linkove. Oni takođe mogu da poboljšaju CRT. Prema istraživanjima rukovodioci će pre kliknuti na rezultate organskog pretraživanja ako imaju kratak URL i ako se nalaze odmah ispod liste sa dugačkim URL-ovima.

Kratak Url može da bude ogromna prednost. Imajte na umu da WordPres automatski formira URL zasnovan na sadržaju naslova.

Evo primera:

https://happymedia.rs/wordpress-seo-checklist-50-tips-2018/

Ovakav URL možemo da prečistimo na sledeci nacin:

Korak 1:
pored vašeg URL-a (slug) kliknite na “edit”

optimizacija sajta seo cena

Korak 2:
ukucajte URL koji želite. Obavezno odvojite kljucne reci crticom. Kliknite na “ok”

wordpress seo optimizacija sajta

Sada imate URL koji je znatno poboljšan i privlačniji za korisnika:

https://happymedia.rs/wordpress-seo/

Svaki Url (slug) u Word Press-u mora da bude jedinstven. To bi značilo da ne možete imati dva posta ili dve strane sa potpuno istim URL-om. To bi trebalo uvek da imate na imu kada sređujete URL.

14. Kako da koristite Smart Image File Name?

Ovo je jedna od onih stvari koja promakne većini i koju većina urednika WordPress-a ne uradi dobro, a to je da nazove slike tačno. Sa par ispravki možete uvideti lep prirastaj u SERPs-u i pri Google Image pretraživanju.

 • Uvek nazovite sliku spovezano sa sadržajem stranice pre nego što je upload-ujete. Za ovaj slucaj sliku sa nazivom DC1234.JPG nazvacemo wordpress-seo.JPG
 • Uvek stavite crtice između reči u naslovu slike. Recimo da ste nameravali da nazovete sliku wordpress_seo.JPG ili wordpressseo.JPG, u ovom obliku Google neće biti u mogucnosti da procita naziv. Fajlove koji imaju crtice između reci, Google čita kao pojedinačne reči, tako da je uvek bolje ono što želite da bude razmak između reči obelezite crticom.
 • Uključite vaše ključne reči, ako je moguće, bar na izabranoj slici za taj post.

15. Zašto su važni WordPress SEO DoFollow-NoFollow linkovi?

Postoje dve vrste osnovnih linkova na internetu kada je u pitanju WordPress Seo; ispod ćemo prikazati neke glavne razlike između njih.

Dofollow linkovi

Generalno svaki link koji napravite na WordPress sajtu je podrazumevano dofollow. Google dok čita sajtove kada naiđe na dofollow link čita i povezane sajtove, kao i sajtove gde su linkovani. Ovo pomaže da se izgradi autoritet sajta i utiče na rangiranje na Google-u. verovatno ste čuli da je potrebno više pozadinskih linkova, misleći uglavnom na dofollow linkove sa drugih visoko pozicioniranih sajtova. Generalno što više dofollow linkova imate na sajtu tim bolje.

Nofollow linkovi

to su linkovi koji sadrze rel osobinu nofollow npr.

<a href=”https://happymedia.rs” rel=”nofolow”>my link</a>

Ovakvi linkovi šalju poruku Google-u kada ih čita da ne sadrže nikakvu vezu sa drugim linkom i da treba da ih ignoriše. Ovo ne znači da su nofollow linkovi nebitni. Oni i dalje prave saobraćaj na sajtu. Npr: link ka vašem twiter profilu je nofollow, ali može da napravi veliki broj poseta pa je samim tim značajan.

 

Uz dobar odnos dofollow i nonfollow linkova možete da napravite najbolji i najsigurniji pristup.

16. Kako da dodate Interlinkove i poboljšate strukturu sajta?

Interlinkovi su linkovi koji posetioca vode sa jedne strane/posta sa vašeg WordPress sajta na drugu stranu ili post na istom sajtu. Ovo je kada povezujete neki prethodno napisan sadržaj ili na vašu dolaznu stranicu sajta (landing page). Internalni linkovi su važni jer pomažu korisniku da se snađe na vašem sajtu, povećava vreme koje korisnik provede na sajtu, pomažu da se uspostavi hijerarhija vaših informacija i same strukture sajta, i takođe pomažu da se inkorportiraju veze sa drugim linkovima koji su u general dofollow linkovi.

optimizacija sajta interni linkovi

Trebalo bi da imate najmanje 3-5 internih linkova na svakoj strani/postu koji objavljujete.
U zavisnosti od dužine teksta po mogućstvu i više. Pratite navedene korake da dodate interlink:

Korak 1:
Da biste kreirali hyperlink kliknite na “link dugme” na vrhu visual editor-a, ili označite reč i drzite CTRL+K. zatim kliknite na “link options”.

optimizacija sajta interni linkovi

Korak 2:
Izaberite članak ka kome želite link. Možete takođe koristiti i opciju search da nađete tu stranu ili post.

optimizacija sajta interni linkovi

17. Kako da dodate eksterne linkove domena sa visokim autoritetom domena (High Domain Authority External Links)

Kao što ste dodavali linkove iznad, trebalo bi dodati neke eksterne linkove ka visoko pozicioniranim sajtovima. Ovo pomaže vašem WordPress SEO
Dajući do znanja Google-u da se povezujute sa stranicama visoko-kvalitetnog sadržaja koji je relevantan sa vašim sadržajem i poboljšava user expeience, pružajuci korisnicima dodatne imformacije o sadržaju koji traže.
Takođe može da bude odličan način da započnete konverzaciju sa drugim brendom. Ako linkujete ka drugoj firmi u svom postu, pošaljite im kratak mail i zatražite da podele to na svojoj strani. Ako podele vest, vi cete dobiti odmah besplatan saobraćaj sa njihovih socijalnih mreža. Mi koristimo ovaj pristup dosta i sjajno funkcioniše.

Trebalo bi da imate bar 2 visoko rangirana eksterna linka kroz vaš sadržaj. Mali trik da zadržite posetioca na vašem sajtu jeste da se osigurate da će se eksterni link otvarati u novom tab-u ili u novom prozoru. Nekima se ovo ne sviđa ali znači jer korisnik može da se vrati na vašu stranicu, umesto da ode sa nje i da zaboravi na vaš sadržaj.

Korak 1 :
Da napravite hyperlink kliknite na dugme za link na vrhu visual editor-a, ili označite reč i drzite CTRL+K. unesite eksterni URL i kliknite na “options”.

optimizacija sajta externi linkovi

Korak 2 :
Izaberite “Open link in a new tab”. Ovo dodaje HTML ekvivalent target=_blank na vaš post kao što možete da vidite na primeru:

<a href=”https://happymedia.rs” target=”_blank”>Happy Media</a>

 

optimizacija sajta externi linkovi

Drugi popularan primer, koji koriste blogeri, je da podesite eksterne linkove da se otvaraju u novom prozoru a interne da se otvaraju direktno.

18. Građenje linkova – Šta su i kako funkcionišu plaćene veze (Affiliate links)

Dosta blogera, pa čak i neke firme koriste Afifiliate linkove. Oni bazično služe ako želite da pratite sadržaj koji dolazi sa drugog sajta ili ako želite da pratite proviziju proizvoda. Loša stvar je da Google ove linkove ne čita jasno. Da bi ih pravilno iskoristili oni uvek treba da budu u formi nofollow linka. Ovde puno može da pomogne plugin Pretty Links, da se osigurate da su linkovi nofollow i da možete dobro da ih pratite. Pretty links plugin vam omogućava da kreirate kratke affiliate linkove kojii su uvek nofollow i da preusmerava sa 301. Npr link može biti https://domain.com/go/happymedia.rs. Ovaj link se preusmerava interno tako da mozete da pristupite izvestajima koliko klikova je ostvareno na svakom pojedinacnom linku.

optimizacija sajta placeni linkovi

19. Poboljšajte strukturu sajta – kako da napravite mapu sajta (Sitemaps)?

Pretraživači Google, Bing, i Yandex čitaju sajtove i bez mape, ali ako napravite sitemapu bolje će se rangirati i imaćete mnogo više podataka o posećenosti vašeg sajta. Uvek možete koristiti postojeći fajl sitemap. Yoast SEO plugin ima opciju da automatski pravi sitemap fajl umesto vas. Pratite sledeće korake da podesite ovu opciju.
Korak 1:
kliknite na “XML Sitemaps” u Yoast Seo options i ukljucite XML sitemap funkciju.

mapa sajta optimizacija sajta sitemap

Korak 2:
Poželjno je da potvrdite da je vaša XML sitemapa dobro kreirana. Možete kliknuti na XML Sitemap dugme i ona će se otvoriti, a locirana je na početku domena (root file)

https://domain.com/sitemap_index.xml

20. Kako da prijavite Sitemap-u u Google konzoli?

Kada imate napravljenu XLM site mapu, trebalo bi da je prijavite u Google konzoli (nekadašnji web master tools), kako biste mogli da pristupite dodatnim podacima o statusu vašeg WordPress sajta na internetu. Predpostavićemo da imate otvoren nalog na Google Search Console. Na stranici Google search console kliknite na “sitemaps” pod odeljkom Crawl, potom kliknite na “Add/Test Sitemap”. Ubacite lokaciju vaše sitemap-e i kliknite na “submit”. Prikazaće vam se koliko strana/postova se sačuvalo i koliko se indeksiralo. Google će sad čitati automatski vaš sitemap fajl.

mapa sajta google console optimizacija sajta

21. Kako da prijavite Sitemap-u na Bing Webmaster tools and Yandex Webmaster Tools?

Kao i kod prijavljivanja na Google konzolu, trebalo bi da prijavite vaš WordPress sajt na Bing Webmaster tools i na Yandex Webmaster tools. Yandex je ruski pretraživač ali ako imate globalni saobraćaj to može da pomogne u rangiranju.

22. Kako da koristite SEO Crawl za brže indeksiranje?

Kada objavite neki sadržaj na vašem WordPress sajtu, Google ce odlučiti brzinu kojom će čitati i indeksirati vaš sadržaj. Ovo može potrajati od nekoliko minuta , sati pa i dana.
Da li ste znali da postoji način da indeksirate sadržaj odmah na Google i Bing-u? Ovo je mali trik kojim se možete poslužiti da dobijete SERPs brže.

Korak 1:
Da biste ubrzali crawl WordPress posta/strane kliknite na “Fetch as Google” opciju u odeljku Crawl u Google Search konzoli i ubacite URL. Kliknite na “Fetch”.

Korak 2:
Kliknite na “Request Indexing” i vaš URL će se odmah indeksirati u Serps-u. Google međutim ne garantuje da će se sadržaj indeksirati istog momenta, ali u našim testovima uvek je momentalno počelo indeksiranje. Preporuke su naravno da se vaš WordPress sajt brzo otvara i da ništa ne blokira Google pri čitanju sajta.

Isto možete da uradite na Bing-u. Pratite sledeće korake:
Kliknite na “submit URLs” pod odeljkom Configure My Site, ubacite URL, i kliknite na “submit”.

23. Kako da povećate broj poseta na sajtu korišenjem WordPress dodatka za društvene mreže?

Da li socijalne mreže pomažu u optimizaciji vašeg WordPress sajta? Odgovor nije toliko jednostavan. Zbog velikog saobraćaja na drustvenim mrežama google može da oceni taj post kao jako relevenatan i da ga postavi na prvu stranu, međutim kada se sadržaj smanji da se post nađe na drugoj ili čak daljoj strani po SERPs-u. ovo ce zahtevati da se ponovo posvetite daljoj optimizaciji posta/strane, da izgradite backlink-ove itd…
Socijalne mreže mogu trenutno doneti veliki saobraćaj na sajtu pa se svakako preporučuje da ih iskoristite koliko je moguće, ali da se ne oslanjate samo na njih već da radite na optimizaciji koja će dugotrajno doneti kontinuiranu posetu vašem sajtu.

24. Kako da uradite istraživanje i analizu ključnih reči (keyword vs. longtale keyword)?

Pošto google funkcioniše na bazi algoritma, mora da ima referentnu vrednost na osnovu koje će izvršiti rangiranje, i ključne reči upravo za to služe. Postoje odlični alati da vam pomognu kod istraživanja ključnih reči kao što su KWFinder, SEMrush i Ahrefs. Trik je u nalaženju dobre ključne reci koja se podjednako često pretražuje a da izbegnete reč koja je najkonkurentnija.
Nemojte zaboraviti na druge jezike. Ključne reči na drugim jezicima su ponekad mnogo manje kompetentne.

25. Kako da napravite pozadinske linkove?

Linkovi su jako bitni kada je u pitanju WordPress SEO. Kao što smo već napomenuli u tekstu, Google prolazi kroz vezane linkove kako bi utvrdio da li postoji drugi sajt relevantan pretrazi.

Potreban vam je sajt, bolja pozicioniranost ili oglašavanje, kontaktirajte nas već danas!

Konsalting menadžment i obrazovanje odraslih BEOCLICK Bograd

Matični broj: 60724717
PIB: 103950831

Kontakt telefon:
063 25 25 70

We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications